Čína je… obrovská. Komunistická. Kulturně-historický boháč. Ekonomicky rostoucí gigant. Plná výbornýho žrádla. Určitě vás napadá spoustu dalších přívlastků. To nejdůležitější ale je, že je… jiná. Čínská kultura je tak moc rozdílná od té naší, že snad každý druhý tu zažije kulturní šok. Od toho jsme tu ale my, abychom vás na Čínu připravili. 🙂 Co byste o Číně měli vědět? Na co se psychicky připravit před odjezdem? Co vás čeká a nemine, až tam budete? Na všechno máme odpovědi.

V Číně jsme strávili něco přes 2 měsíce. (Je to málo!) Bydleli jsme s místními obyvateli i s lidmi jiných národností, kteří v Číně dlouhodobě žijí. Tito lidé pro nás byli nejen kamarády, ale i průvodci čínskou kulturou. Takže jsme z nich ždímali informace co to šlo. Nechali jsme se vtáhnout do víru (velko)měst a zažili tu pravou čínskou atmosféru jako místní.

Z našich zážitků a poznatků jsme dali dohromady rady, tipy, vychytávky a doporučení a připravili z nich třídílný článkový seriál „jak vyzrát na Čínu“. Abyste věděli, na co se před odjezdem do Čínské lidové republiky psychicky připravit a nenechali se ničím zaskočit. 😉

 

Před odjezdem

My, obyvatelé České republiky, potřebujeme ke vstupu do země vízum. Děsivým seznamem požadavků k podání žádosti o vízum, který uvádí Velvyslanectví Čínské lidové republiky, se nenechte odradit. Čína a Česká republika jsou z politickýho hlediska velký kámoši. Žádost o vízum by měla být jen formalita.

 

Tady jsou témata, na která se můžete postupně těšit:

1. díl: Ze světa čínské gastronomie a kultury stolování

2. díl: Při setkání s Číňany

3. díl: Co vás čeká tam venku

 

Díl 1.: Ze světa čínské gastronomie a kultury stolování

Gastronomie je důležitou a neoddělitelnou součástí čínské kultury. Proto se na ní taky vrhneme jako první.

Čína je doslova plná jídla. Veškeré události i sebemenší přátelská setkání se točí kolem jídla. Ulicemi se linou ty nejroztodivnější vůně, kterým se jen těžko odolává. Takže aspoň týden před odletem do Číny nic nejezte, protože tam vás čeká pořádná žranice. 🙂

Před čínskou večeří

 

Po čínské večeři

Čínský jídelníček – připravte si žaludek

Co se v Číně jí? Na to je jednoduchá odpověď – všechno! V čínské kuchyni se používá nepřeberné množství surovin všeho druhu – zelenina, ovoce, maso, houby, nudle, tofu, vejce, sladké brambory a všechny existující ingredience, na jaké si jen vzpomenete. To všechno se připravuje na XY způsobů. Samozřejmostí je ke každému jídlu miska s rýží.

Ať si v Číně dáte co si dáte, skoro vždycky to bude stát za to. Píšu „skoro“, protože v Číně používají i suroviny, které by se nám Evropanům nemusely zrovna zamlouvat. Třeba takové kuřecí pařáty, které jsou oblíbenou pochoutkou Číňanů. Setkat se ale můžete i s hadem, želvou, žábou, ptačí hlavou (včetně zobáku a očí) nebo jakýmikoliv mořskými živočichy od krabů přes mušle až po ryby všech velikostí. Se psem jsme se naštěstí nikde nesetkali.

V restauraci si můžete sami zvolit, jakého hada si chcete dát…

 

Kuřecí pařáty jsou v Číně oblíbenou pochoutkou. Najdete je i v obchodech na několik různých způsobů…

Doporučení: nejezte čínské dezerty. Nenechte se zlákat jejich vzhledem. I když vypadají na fotce nebo za sklem sebelépe, jsou dělaný převážně z želé a chutnají tak, že spíš vůbec nechutnají.

 

Způsoby hodování aneb jak se v Číně jí

Ne všude se v Číně jí tak, že vám přinesou už hotový jídlo na jednom talíři. V Číně existují prakticky 3 způsoby hodování. A nezáleží na tom, jestli budete jíst v restauraci nebo u někoho na návštěvě.

1) Tradiční čínský způsob hodování je, že se postaví doprostřed stolu několik talířů s různými již hotovými pokrmy a hosté si berou na co mají chuť a co hrdlo ráčí.

2) Druhým, také častým způsobem je příprava jídla vámi přímo u stolu. Sedí se kolem velkého kulatého stolu, na kterém je uprostřed vařič, někdy i plotna. Hosté si vyberou z menu nebo naberou z bufetového stolu syrové potraviny a vaří a smaží si je sami přímo u stolu. Princip nabírání dle svého gusta zůstává stejný. Tento způsob je typický zejména pro jižní Čínu, ale setkat se ním můžete prakticky kdekoliv.

Vaříte a smažíte si sami přímo u stolu. Má to jednu velkou výhodu – nemůžete držkovat, že vám to někdo připravil jinak, než jste chtěli. 🙂

3) Variantou také můžou být již hotová jídla. To jsou nejčastěji nudle nebo čínské knedlíky. Tuto možnost Číňané volí, když se jsou do restaurace najíst sami.

 

Krok za krokem u stolu s Číňany

Když najdete restauraci, kde si můžete objednat hotovku, máte vyhráno. Už se stačí jen poprat s hůlkami a kluzkými nudlemi (případně čínskými knedlíčky). Jestli se ale ocitnete u stolu společně s bandou Číňanů, připravte se na pořádný dlabanec (ať už prvním nebo druhým) tradičním způsobem. V takovém případě vás čeká trochu jiný styl stolování, než na jaký jste zvyklí.

Číně se jí zásadně hůlkami, popřípadě silnou keramickou lžící (ze který se jí teda pěkně blbě). Nádobí většinou bývá zatavené v plastu a po jeho vybalení je potřeba ho opláchnout. A to buď horkou vodou nebo čajem, podle toho, co vám zrovna přinesou. Tekutina se nalije nejdříve do skleničky, kde si vymácháte hůlky a pak se přelije do misky a opláchne se lžíce. Talířek můžete vynechat. Použitá voda se pak lije do připravené mísy společně se zbytky plastu.

I když se nádobí dostává zatavené v plastu, je potřeba ho před použitím omýt čajem nebo horkou vodou.

Když si nevíte rady, nebojte se zeptat. Číňané vám vždycky rádi ukáží co a jak.

A teď bacha. Jí se z mističky! Talířek slouží k odkládání (např. kostí). Jestli k jídlu použijete hůlky nebo lžíci už je jen na vás. Číňané ale hlasitě ocení, když umíte hezky pěkně baštit hůlkami.

 

Ctíme čínské zvyky… ať jsou jakékoliv

Připravte se na to, že v Číně u stolu prakticky neexistuje slušný chování (z našeho evropského pohledu). Nastavte si psychiku na hlasitý mlaskání, srkání, žvýkání a krkání. A taky na plivání zbytků rovnou na stůl, případně chrchlance a nedopalky cigaret na podlahu. Jestli vám při nabírání jídla spadne kousek na stůl, nechte to tam. V Číně neexistuje nic jako pravidlo pěti vteřin.

Všimněte si, že téměř nikde nepoužívají ubrusy. Důvod je prostý. Po jídle je stůl stejně vždycky jako prase.

S čistým stolem a slušným chováním u jídla si Číňané hlavu nelámou

I přesto existuje přece jen pár zásad, které je potřeba v čínské kultuře respektovat. Za prvé NIKDY nepíchejte hůlky kolmo do rýže. Tohle je zvyk, který se dělá, když někdo umřel. Hůlkami ani na nikoho neukazujte, je to neslušný. A když si v restauraci něco objednáte, tak to taky snězte. Číňany velice uráží, když jídlo nedojíte a zbytky si necháte zabalit s sebou.

 

Horká voda – božský nápoj

K jídlu se dostává automaticky buď čaj nebo horká voda. To, že čaj už prostě patří k čínské kultuře, to jste asi tušili. Podobně jako s jídlem, čaj se tu pije vždy, všude a neustále. Prakticky každý má doma speciální stůl nebo alespoň přenosný stoleček na čajové ceremonie. Když vám někdo dolije čaj, ať už u jídla nebo čajového ceremoniálu, nemusíte mu děkovat slovem, stačí decentně poklepat konečky prstů na stůl.

Ale co teprv horká voda? To je v Číně všemohoucí zázračný nápoj. Cítíte se malátní? Horká voda vás vzpruží. Je vám zima? Horká voda vás zahřeje. Bolí vás břicho, střeva, máte průjem nebo zvracíte? Počítejte s tím, že se všichni kolem vás seběhnou a budou se ujišťovat, jestli jste si dali horkou vodu. Jestli ne, šup, už jí do vás klopí. A jestli si řeknete o studenou vodu, čučí na vás, jestli se náhodou nepřeslechli.

Ale konec srandy. Pití horký vody má i praktickou stránku. V celé Číně z kohoutků neteče pitná voda. Horká voda tudíž znamená voda zbavená bakterií a můžete ji pít beze strachu, že se potentujete.

 

2 tipy kam se jít nadlábnout za pár kaček

V restauracích NEočekávejte obrázkové menu, jak jste tomu možná zvyklí u nás. Naopak, buďte připravení na menu v čínských znacích i na to, že číšníci neumí anglicky. A Google překladač tady většinou nepomůže. Ani náhodný píchnutí prstem. To jsme párkrát zkusili a nikdy to nedopadlo dobře. Pokud dopředu víte, co chcete ochutnat, třeba na doporučení od známých nebo z průvodců, připravte si to pro personál napsané v čínštině.

My pro vás ale máme lepší tipy, kam se jít najíst – jako místní, beze strachu, že se nedorozumíte a ještě k tomu hezky levně za pár kaček – rozuměj 40 – 50 Kč pro jednoho. 😉 Existují 2 typy tradičních čínských stravovacích zařízení, který jsme si zamilovali. Obě dvě varianty najdete nejčastěji v menším či větším obchoďáku.

 

Varianta 1 alá jídlo vystavené v mističkách

První variantou je jídelna s nabídkou už připravených jídel hezky vyskládaných v mističkách. Takže jídlo vidíte a už si jen vemete ty misky, které vám přijdou nejvíc lákavé. Jí se tradičním čínským způsobem (č. 1) – všechny misky se dají doprostřed stolu a každý si nabírá jak je libo.

Jako cizincům se vám dost pravděpodobně může stát, že dostanete navíc zadarmo polévku nebo jiný menší pokrm jako pozornost podniku. V takovým případě se očekává, že OKAMŽITĚ ochutnáte, protože vám právě vyjádřili úctu a věřte, že se dívají.

Co si dát? Největší dilema v Číně. 🙂

Varianta 2 alá udělej si sám

Druhou, taky výbornou variantou, je stravovací zařízení, kde si vezmete velkou mísu a kleštičkami si do ní nandáte z volného (a velkého) výběru surovin, kolik unesete. Vaši nálož podáte na okýnku a oni vám to celé uvaří. Vznikne z toho vlastně taková obří polévka a je to naprosto vynikající.

Suroviny si namixujete vy sami. 🙂

Tady v Číně jsme zjistili, jak je u nás v Evropě pohled na čínské restaurace zkreslený. U nás bereme čínské restaurace jako místo, kde se prostě jen levně najíst. Ale už to postrádá tu kvalitu a kulturního ducha. Až v Číně jsme pochopili o čem čínská gastronomie opravdu je. Čínské suroviny, jejich úpravu i tradiční způsoby hodování alá „naber si co můžeš a udělej si sám přímo u stolu“ si nemůžeme vynachválit. Nacpáváme si pupky co to jde. Z Číny se ale pak budeme muset asi odkutálet z kopečka. 🙂

 

A jaké jsou vaše zážitky s čínskou gastronomií?

Taky si ji nemůžete vynachválit jako my?

Nebo vám naopak na talíři přistálo něco, co jste nemohli skousnout?

Podělte se o vaše zkušenosti. 🙂

Jak vyzrát na Čínu, 1. díl: Ze světa čínské gastronomie
Štítky:

3 komentáře u „Jak vyzrát na Čínu, 1. díl: Ze světa čínské gastronomie

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.